Назад

   

“Аз, моят град, моята библиотека, моето вдъхновение...”


18/09/2008

Приключи проектът на Регионална библиотека “Л. Каравелов” – “Аз, моят град, моята библиотека, моето вдъхновение...”.Приключи проектът на Регионална библиотека “Л. Каравелов” – “Аз, моят град, моята библиотека, моето вдъхновение...”, осъществен с финансовото съдействие на отдел Култура, Община Русе.

Деца от 7 до 14-годишна възраст бяха участниците в проекта, като по тяхно предложение летният клуб бе наречен “Моята ваканция”. Три отделни групи бяха сформирани през трите месеца – юни, юли и август. Всяка група премина през етапите на запознаване на участниците с библиотеката, с родния град и като финал завършваше с представление на сцената на библиотеката, в което всеки показваше музикалните, театралните или цирковите си способности. Естествено, имаше и купон с почерпка, музика и танци. Като награда част от децата получиха тениски с рекламен надпис – 120 години Регионална библиотека “Л. Каравелов”, други имаха щастието да се включат в екскурзия до средновековния град Червен, пещерата Орлова чука и манастира “Свети Димитър Басарбовски”.
Денят в клуб “Моята ваканция” обикновено започваше с минутка за четене. Децата вписваха в тетрадки-дневници своите любими автори и книги. Голям интерес предизвикваха историите на “Вълшебната шапка”, която говореше чрез самите участници. Гатанки, пословици, кръстословици и други игри за развитие на мисленето, паметта и въображението изпълваха летните дни на пожелалите да посещават библиотеката. В разнообразната и богата програма бяха включени и занимания като: изработване на оригами, фигурки от пяна за прозорци, релефни картички и рамки за снимки, апликации, отпечатъци от листа, ръце и крака, илюстрации и колективни рисунки. Участниците в проекта изработиха мозайки от хартия, направиха си сами карнавални маски и костюми, с част от които участваха в общоградския карнавал. А едно от любимите занимания бяха разходките из родния град. След като се научиха да се ориентират по картата на Русе, да откриват различни забележителности и своята улица, те посетиха Пантеона на възрожденците, Историческия музей, Дома на градския бит, изложбените зали в града и някои паметници. Серия от беседи изнесоха специалисти от различни области на знанието.

Изложба от документални снимки и материали, изработени от децата от клуб “Моята ваканция” можете да разгледате във фоайето на библиотеката.
Фотогалерия с избрани 70 снимки е поместена в раздел "Галерия".