Назад

   

“Лято в библиотеката”


13/06/2007

И през 2007 година продължава инициативата на Детски отдел – “Лято в библиотеката”. В сформирания от 1 юни летен клуб, който участниците сами нарекоха “Играй и знай”, децата имат възможност да придобият допълнителни умения за работа с книгите и компютрите, да опознаят по-добре природата, историческите паметници и културните забележителности в родния край.

И през 2007 година продължава инициативата на Детски отдел – “Лято в библиотеката”. В сформирания от 1 юни летен клуб, който участниците сами нарекоха “Играй и знай”, децата имат възможност да придобият допълнителни умения за работа с книгите и компютрите, да опознаят по-добре природата, историческите паметници и културните забележителности в родния край. Членовете на клуба ще рисуват, моделират, апликират. Най-оригиналните творби ще бъдат показани на изложба в библиотеката.

Читателите на Детски отдел, на възраст от 8 до 14 години, които желаят да получат повече знания за работа с компютър, могат да използват възможността за едноседмично, индивидуално, безплатно обучение.

Децата работят под ръководството на млади специалисти от Русенски университет.

Библиотека “Л. Каравелов” работи по проекти с деца от 2001 година. Предварително проведена анкета, доказа (по мнението на деца и родители) необходимостта от организиране на свободното време през лятото, съчетаващо забавление, общуване, придобиване на информация и знания. Във всеки един от проектите – “Работилница за идеи” и “Работилница за идеи – 2”, Летен клуб “Обичам да чета”, клуб “Знам и мога”, участваха над 300 деца от различни училища. Основната идея на проектите бе въвеждане на нови алтернативни форми за организиране на свободното време на децата през лятната ваканция, със занимания в сферата на литературата, историята, културата, етнографията и екологията. Децата имаха възможност да разпознаят Русенската библиотека не само като място, където могат да намерят необходимите им книжки, но и да получат информация във всички форми, в които тя е достъпна за съвременния човек, да общуват, да се забавляват. Прекараното време в библиотеката и в компанията на свои връстници със същите интереси бе приятно и полезно. Доказателство за успеха е фактът, че Детски отдел си остава любимо място на много от участниците.