[ Начало ]

     

[ Биографии ] [ ]

   

Маршак, Самуил

Роден/а на

3 ноември 1887

Починал/а на

4 юли 1964


Руският писател - поет, драматург, преводач и критик - Самуил Маршак е роден на 3 ноември 1887 година във Воронеж. Баща му - самоук изобретател, предал на сина си своята любознателност. Учителите насърчили седемгодишното момче, когато то започва да пише стихове.
През 1902-1906 година Маршак живее в Ялта, в семейството на Максим Горки. Сприятелява се с него. Дружбата им трае цял живот.
През 1913-1914 Самуил Маршак слуша лекции във факултета по изкуствата на университета в Лондон.

След завръщането си в Русия се заселва във Воронеж. През 1920-22 година организира в Краснодар детско градче, създавайки комплекс от училище, библиотека и театър.

От 1925 г. е драматург в Ленинград и създава детското списание "Врабче"(1923) редактор на списание "Новият Робинзон"(1924-1925).

Развива активна преводаческа дейност - превежда от английски, италиански, арменски, белоруски, литовски, украински поети.
Няколко години ръководил Ленинградската редакция на Детското издателство "Детгиз".
По време на войната организирал подпомагането на децата на бежанците.

Умира на 4 юли 1964 г. в Москва.

Самуил Маршак е автор на стихове, епиграми, драматизирани приказки (чиито сюжети са почерпени от фолклора), на поеми и пиеси за деца.
За пиесата "Дванадесетте месеца" (1943) и сборника "Стихове за деца" (1950) е удостоен с Държавната награда на СССР през 1946 и 1951 г.
За лириката си за деца и възрастни получава Ленинска награда (1963).

Книгите на С. Маршак са превеждани на български от Ангел Каралийчев, Христо Радевски, Атанас Далчев, Сл. Донков и др.

В Детския отдел на библиотека "Л. Каравелов" Русе ще намерите творбите на Самуил Маршак в оригинал - на руски език, както и книгите му, преведени и издадени на български: "Приказки", "Разноцветна книга", "Приказки, песни, гатанки","В началото на живота" и много други.
Ще можете да прочетете: "Поща", "Пожар", "Гледки в клетки", "Приказка за глупавото мишле", "Дванадесетте месеца".


Библиография


КОВАЧЕВА, Иванка и Маргарита Терзиева. 100 европейски и американски автори - творци на литература за деца и юноши. (Ямбол, 2001). с. 44-45.


Връзки


http://www.litera.ru/stixiya/articles/627.html - за Самуил Маршак (на руски език)
http://koshki-mishki.ru/verses-marshak.html - детски стихове на Маршак - в оригинал - на руски език