[ Начало ]

     

[ Биографии ] [ ]

   

Хауф, Вилхелм

Роден/а на

29 ноември 1802

Починал/а на

18 ноември 1827


Вилхелм Хауф е роден на 29 ноември 1802 година в Щутгарт. След смъртта на баща си, живял при дядо си в Тюбинген.
Училището не го привличало, повече обичал да чете романи за рицари и разбойници. Очаровали го чудесните арабски приказки от "1001 нощ". Той и сам измислял разни истории, които разказвал на сестрите си и на техните приятелки.
След като завършил семинария и богословския факултет на Тюбингенския университет, Хауф станал домашен учител в семейството на генерал Хюгел в Щутгарт. Разказвал на своите възпитаници приказки за източни принцове и принцеси, приключения, злодейства и справедливо възмездие.
Баронеса фон Хюгел много харесала приказките и посъветвала младежа да ги издаде. Така през 1826 година се появил първият сборник с приказки на Вилхелм Хауф - една година преди смъртта му - на 18 ноември 1827, когато бил само на двадесет и пет години ... Но преди това младият писател написал още два сборника с приказки; пътешествал - посетил Париж, Брюксел, Антверпен, Гьотинген, Бремен, Хамбург, Лайпциг, Дрезден.

През 1826 и 1827 година излизат много негови произведения:
- Два тома "Вести из мемоарите на сатаната" и сатирата "Човекът на Луната", които осмиват религиозното лицемерие;
- Три тома - историческият роман "Лихтенщайн", в който авторът пресъздава Селската война в Германия, като идеализира Средновековието.
- Три тома "Новели". Димитър Стоевски - един от най-видните български преводачи и познавачи на немската литература - счита, че най-хубавата от тези новели е "Фантазии в Бременската общинска пивница".

Две от стихотворенията на Вилхелм Хауф - "Утринна песен на конника" и "В тъмна полунощ" - се пеят и до днес като истински народни песни.

Приказките на Вилхелм Хауф са любимо четиво на децата. Димитър Стоевски пише:
"Хубавата приказка е благодатно училище за добродетели - тя води по широките лъчезарни пътища на правдата, доблестта и мирния, градивен труд, но сочи също потайностите, мрачни пътеки на порока човеконенавистничеството и разрушението.
Такива са повечето от приказките на Вилхелм Хауф, почерпили от мъдростта на немското народно творчество и източните приказки."

Разгледайте непременно илюстрациите на Кремонини към приказките "Халифът щърк" и "Малкият Мук"!

Който тръпне за съдбата на Петер от приказката "Студеното сърце", илюстрирана от Рут Кофер-Михаелс, може би е станал малко по-добър...

Сънували ли сте замъците, нарисувани от Ралица Николова към приказката за "Еленовия гулден"?

Мечтали ли сте за кораба на призраците, разглеждайки илюстрациите на Пламен Тафраджийски към книгата на Вилхелм Хауф "Керванът"?

Може би сте заспивали с книжка в ръка, илюстрирана от Борис Ангелушев, Петър Чуклев, Антония Дочева, Петър Терзийски.

Всички тези прекрасни илюстрации към приказките на Вилхелм Хауф можете да разгледате в Детския отдел на Библиотека "Л. Каравелов" - Русе.


Библиография


АЛЕКСАНДРОВ, Васил. Чуждестранни писатели - творци на литература за деца и юноши. - София : Нар. младеж, 1962, с. 75-82.


Връзки


http://www.bibliogid.ru/authors/pisateli/gauf - на руски език: биография на Вилхелм Хауф, библиография, рисуван портрет