[ Начало ]

     

[ Биографии ] [ ]

   

Кингсли, Чарлс

Роден/а на

12 юни 1819

Починал/а на

23 януари 1875Чарлс Кингсли е роден на 12 юни 1819 г. в Холн, Девоншир. Учи в кралския колеж в Лондон и в колежа “Магдалена” в Кембридж. През юли 1842 г. става помощник на енорийския свещеник в църквата в Евързли, Хемпшър, където служи до края на живота си. През януари 1844 г. се оженва, а три месеца по-късно става пастор в същата църква.

Воден от християнско състрадание, той описва в първите си два романа най-угнетените слоеве от английското общество – фабричните работници. Заниманията му с литература го правят достатъчно известен, за да бъде избран през 1848 г. за професор по английска литература в кралския колеж в Лондон.

През 1853 г. публикува исторически роман, озаглавен “Хипатия”. В него е описан животът на ранните християни в египетския град Александрия през V век. На следващата година излиза научният му труд “Училищата в Александрия”.

Чарлс Кингсли продължава историческата тема с тритомника “На запад”, в който е описан сблъсъкът на протестантска Англия и католическа Испания през ХVІ век.

Първата му книга за деца излиза през 1856 г. – “Героите или гръцки легенди за деца”, в която преразказва най-известните старогръцки митове. През 1860 е избран за професор по история в Кембридж. На следващата година става учител на принца на Уелс – наследник на английската корона.

Най-известното му литературно произведение е романът “Водните дечица”, публикуван през 1862 г. в литературно списание. Следващата година излиза като отделна книга. Този роман ознаменува нова ера в литературата за деца. Днес се приема, че началото на жанра “фентъзи”, е поставено от романите “Водните дечица”на Чарлс Кингсли и “Алиса в страната на чудесата” от Луис Карол”. Само още един писател от викторианската епоха може да бъде сравнен с тях по сила на фантазията – Джордж Макдоналд. Неговият роман “Принцесата и таласъмите” също е включен в поредицата “Вечните детски романи” на Издателска къща ПАН.

Чарлс Кингсли написва още една книга за деца “Мадам Как и лейди Защо” (1868). През 1869 г. той се отказва от мястото си на професор в Кембридж и предприема дълги пътувания до далечни земи. През 1870 г. посещава Карибието, наричано още Западна Индия, а през 1874 г. тръгва на шестмесечно пътуване в САЩ.
Чарлс Кингсли се завръща с разклатено здраве в Англия и умира на 23 януари 1875 година в Еверсли, Хемпшир.


Библиографияhttp://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Kingsley


Връзкиhttp://www.applebookshop.co.uk/author/kingsley.htm
http://www.online-literature.com/charles-kingsley/
http://www.victorianweb.org/victorian/authors/kingsley/ckbio.html