[ Начало ]

     

[ Биографии ] [ ]

   

Бисет, Доналд

Роден/а на

3 август 1910

Починал/а на

18 август 1995Доналд Бисет - английски актьор и писател, който сам е илюстрирал и изпълнявал своите приказки.
Роден е на 3 август 1910 г. в Брендорф.
От 1933 г. е актьор. Играл е в Кралския Шекспиров театър.
От 1953 г. води телевизионно предаване за деца. Всяка вечер разказва по една приказка, съпроводена със забавна рисунка. Най-хубавите са събрани и издадени през 1954 г. в книгата му "Небивалици". Много от тях са филмирани.

Доналд Бисет е успял да се появи петнадесет пъти на екрана, а на сцената - безброй. Играл е в "Много шум за нищо", "Сън в лятна нощ", Макбет"- от Шекспир, музикалната комедия на английския драматург от осемнадесети век Джон Гей "Опера на босяците", пиесата на английския писател от осемнадесети век Оливър Голдсмит "Нощ за грешки".

Особено много и успешно Бисет се проявява в ролята на четец. Той е издал серии дългосвирещи плочи (всичко двеста на брой) със записи на известни романи. Сред тях: "Уейкфилдският свещеник" на Голдсмит, "Последните дни на Помпей" на Бълвър Литън и "Моби Дик" на Мелвил. Той е чел "зад кадър" в киното, по радиото и по телевизията. Отначало чужди произведения, а после - свои.

Телевизията помогнала да се прояви една негова страст - рисуването. Той станал художник и писател, оставайки си при това актьор. Може би затова приказките му винаги са с раздвижен диалог, артистичен и лаконичен изказ.
Според него, съвременната приказка цели освобождаване на съзнанието, волева игра с понятията, непосредственост. Остроумните пародии и необузданият полет на фантазията са характерни черти на неговия творчески стил.

Доналд Бисет умира на 18 август 1995 г. в Лондон.

На български език са преведени книгите му: "Небивалици" и "На приказки с тигърче".


БиблиографияКОВАЧЕВА, Иванка и Маргарита Терзиева. 100 европейски и американски автори - творци на литература за деца и юноши. (Ямбол, 2001). с. 12.


Връзкиhttp://www.imdb.com/name/nm0084318/