[ Начало ]

     

[ Биографии ] [ ]

   

Колоди, Карло

Роден/а на

24 ноември 1826

Починал/а на

26 октомври 1890В красивия град Флоренция, на улица “Тадеа № 2" , близо до стария пазар “Сан Лоренцо”, е поставен надпис:
“В тази къща през 1826 г. е роден Карло Лоренцини, с псевдоним Колоди – бащата на Пинокио.”
Псевдонимът на писателя е по името на село Колоди, където е родена неговата майка.

По това време Италия е под австрийска власт. Предстои нейното освобождение и национално обединение.

Бъдещият писател е израснал в един от най-красивите градове на Европа, но е бил твърде беден, за да се радва на красотата му. Още от ранната си младост Колоди се свързва с революционно настроени писатели, журналисти и патриоти. Под тяхно влияние започва да пише политическа журналистика.

Взима участие като доброволец в Първата освободителна война против австрийските войски (1848-1849). Завърнал се във Флоренция, получава пост във временното правителство и основава хумористично-политически вестник.
След поражението на републиканците при Навара и завръщането на аристократите във Флоренция (1849) вестникът е спрян.

Карло Колоди продължава журналистическата си кариера с театрална критика. От това време започват и по-големите му литературни амбиции. През 1857 г. публикува първия си роман “Тайните на Флоренция”.

Участието му като доброволец във Втората освободителна война отново го откъсва от литературните занимания.

Едва през 1880 г. публикува сборник с анекдоти. Следват “Очи и носове”(1881), а “Весели разкази” излизат чак след смъртта на автора.

През 1875 г. Карло Колоди превежда на италиански език приказките на Шарл Перо. Този превод е толкова сполучлив, че трайно насочва интереса му към детската литература. Карло Колоди написва серия от дидактически книги, предназначени за обучението на децата в училище, с главен герой Джанетино.

През 1881 г. в седмичния “Детски вестник”, печатан във Флоренция, се появяват първите глави на чудната история за “Приключенията на Пинокио”. Те излизат до 1883 г., когато са публикувани заедно в отделна книга. Успехът й е огромен. И до днес тя е най-обичаната италианска книга за деца.

“Разказът се лее леко и непринудено – пише големият литературен критик Бенедето Кроче. – Въображението прави виртуозни пируети и не натрапчиво внушава поуките на автора.”

По великолепен начин Карло Колоди е съчетал разказваческата и театрална народна традиция на областта Тоскана със собственото си приказно въображение.
Карло Колоди умира през 1890 г. в град Флоренция.

През 1911 г. “Приключенията на Пинокио” са илюстрирани от Антонио Мусино, който създава познатия на всички графичен образ на Пинокио. Типажът на Мусино по-късно е доразвит от Уолт Дисни в неговия пълнометражен анимационен филм (1940).

На български език книгата се появява за първи път през 1922 г. в превод от руски език.

Хубавият превод на Петър Драганов от оригинала (1957) е претърпял вече няколко издания.

Романът е включен в поредиците: “Вечните детски романи” на издателство ПАН и "Детско-юношеска класика" на Издателска къща "Хермес".


БиблиографияДИМИТРОВА, Малинка. Световна литература за деца и юноши. Т. 1. София, 2007, с. 239-245.


Връзкиhttp://collodi.thefreelibrary.com/ - портрет, биография на Карло Колоди, библиография (на английски език)